ההשפעה הרפואית של ג'לטין כתוסף תזונה על נשירת שיער בגברים ובנשים

  • לסדרת הקוסמטיקה החדשה QUEEN

    מעושרת באצה אדומה

ג'לטין לשיער

ההשפעה הרפואית של ג'לטין כתוסף תזונה על נשירת שיער בגברים ובנשים

ד"ר זאב פם ז"ל, רופא עור מומחה

כפי שהתפרסם בירחון הישראלי לבריאות המשפחה מספר 175,
ההשפעה הרפואית של ג'לטין בבליעה כתוסף תזונה על נשירת שיער בגברים ונשים – סקירה ספרותית וניסיון קליני.

שימוש במוצרים המבוססים על ג'לטין, הוכח במחקרים כיעיל בטלוגן אפלוביום, אלופציה אנדוגנית, והורדת רמת הסבוריאה בקרקפת. בנוסף, יעיל בשימוש בבעיות פיצול ושבירות ציפורניים.

ממחקרים נוספים ידוע, שפרט להשפעתו על שיער וחיזוק הציפורניים, הגלטין משפר גם את לחות העור , ובעל השפעה מטיבה על הזדקנות העור. הגלטין משמש גם לטיפול בבעיות פרקים. עקב ריכוז גבוה של פרולין והידרוקסי פרולין, הנדרשים לבניית הסחוס.
הקדמה:
נשירת שיער עשויה להגרם ממספר גורמים, ביניהם: חוסר איזון הורמונלי, הפרעות בזרימת הדם לזקיקי השיער, מצבי מתח, לאחר לידה, חוסרים תזונתיים, טיפולים קוסמטיים לשיער, מחלות וטיפול תרופתי. מנקודת מבט רפואית, נשירת של עד 100 שיערות ליום נחשבת לטבעית.

האבחון והטיפול בנשירת שיער הוא מורכב, ודורש בדיקה כוללת, מקצועית ומעמיקה ע"י רופא עור. נשירת שיער וביחוד נשירת שיער בנשים, מקבלת התייחסות רבה יותר בעשורים האחרונים ועל כך יעידו מספרם הרב של המחקרים המתפרסמים בכתבי העת השונים. בעבר, התאוריה המרכזית לגורם לנשירת שיער בנשים, היתה שנשירת שיער בנשים בדומה לנשירת שיער בגברים נגרמת בעיקר על ידי הורמון הטסטוסטרון. לאחרונה עדויות מדעיות חדשות בתחום נשירת השיער בנשים הראו, כי לחלק מהנשים אשר אובחנו כבעלות נשירת שיער נשית היתה דווקא רמת טסטוסטרון/הורמונלית תקינה (1).

כמה נפוצה נשירת שיער?
על פי המגזין של האיגוד האמריקאי לרפואת עור ומין, קיימות כ – 30 מליון נשים אשר מאובחנות כסובלות מנשירת שיער גנטית בארה"ב (2). בנוסף בבריטניה מדווח על ידי ד"ר ניג'ל האנט (Dr. Nigel Hunt) מאוניברסיטת נוטינגהם, שכ-15 מיליון מבוגרים, נשים וגברים, סובלים מנשירת שיער, ובנוסף גם גברים וגם נשים מדווחים שהם סובלים מנשירת שיער כלשהי במהלך חייהם (3).

האם יש קשר בין תזונה ובייחוד (חלבונים) פרוטאינים לבין בריאות העור והשיער ?
בשנים 1966-1969 ברטלפילד (Bradfield et. al) פרסם מאמרים בנושא שינוי מהותי במבנה בקוטר השיער ובעליה בשבירות המכנית של השיער אצל ילדים שחיים בהרי האנדים שאובחנו כסובלים מתת-תזונה כרונית ובתסמונות הקליניות של קוושיורקור (Kwashiorkor) ושל מרסמוס (כחשת), (15-13).

ברטלפילד ציין שלאחר השלמת תזונה, שכללה בעיקר פרוטאינים לאותם ילדים. חל שיפור ניכר בחוזק השיער ובהתעבותו. בשנת 1973, פורסם מאמר נוסף בירחון לתזונה קלינית בארה"ב, בנושא השפעת תוספי פרוטאינים על ילדים עם תת-תזונה כרונית, בפפואה גינאה החדשה. שאישרר את הפרסומים של ברטלפליד על הקשר שבין חוסר בפרוטאינים ותת-תזונה לעליה בשבירות השיער והקטנה של קוטר השיער (16).

בשנת 2009, פורסמה סקירה ספרותית בצרפת בנושא השפעתה של תזונה ותוספי מזון על בריאות והיופי של העור, שבו נסקרו 59 מחקרים קלינים בנושא תזונה ובריאות העור החל משנת 2008-1970. בסיכום הסקירה הספרותית צוין שיש קשר ישיר בין השפעת התזונה לגבי בריאות העור (17).

מהו הג'לטין (פרוטאין) ?
ג'לטין הוא קולגן העשוי מחלבון/פרוטאין טהור. ג'לטין מופק בעיקר מעורות ועצמות של בעלי חיים, כגון: בקר, דגים ורגלי עופות. הג'לטין משמש בעיקר כחומר מייצב בתעשיית המזון, בעיקר במוצרים כמו: ג'לי למאכל במגוון טעמים, קצפות, קרמים, יוגורטים ועוד. בנוסף, ג'לטין משמש ליצור כמוסות לתרופות. סימונו של הג'לטין בתעשיית המזון הוא E441.

מה מסמל מספר ?E
מספר E מסמל את האישור של תוסף מזון על ידי הועדה של בטיחות במזון באיחוד האירופאי לאחר שהוא נבדק ונמצא כשיר לשימוש ולאכילה ואינו מזיק (4).

ממה הגלטין מורכב ?
ג'לטין הוא כ 84% עד 99% חלבון/פרוטאין טהור (protein) במשקל יבש (תלוי בסוג ההפקה). ג'לטין טהור הוא מוצק בטמפ' החדר והוא חסר צבע, טעם וריח. הערך הקלורי של ג'לטין טהור הוא כ3.5kcal/g . ג'לטין מורכב מ – 18 חומצות אמינו, ועשיר בעיקר מחומצות האמינו: גליצין, פרולין, הידרוקסי פרולין, אלאנין, ארגנין ועוד. ג'לטין מכיל כ – 9 מתוך 10 מהחומצות האמינו החיוניות לגופנו. חשוב לציין כי ג'לטין לא מכיל את חומצת האמינו טריפטופן (5).

האם ג'לטין נחשב בטוח לשימוש ?
גלטין בעל מספר תקן E441 מהאיחוד האירופאי אשר אישר בשנת 2000 שימוש בגלטין ללא חשש. בנוסף אושר על ידי משרד הבריאות האמריקאי FDA כבר בשנת 2003 וקיבל מעמד של GRAS –
Generally Regarded As Safe (9-7).
  • מה הוא מחקר סמויות כפולה?

    סמיות כפולה הינה שיטה מחמירה לעריכת ניסויים מדעיים, שמטרתה להפחית במידת האפשר את ההטיות הסובייקטיביות המודעות והבלתי מודעות העלולות לנבוע מכך שהמדען והנחקר (במקרה של נחקר אנושי) יודעים את מטרות הניסוי ואת מרכיביו. בניסוי סמיות כפולה, החוקרים והנחקרים כאחד אינם יודעים מי מהנחקרים משתייך לקבוצת הביקורת ומי לקבוצת הניסוי. רק לאחר סיום הניסוי וניתוח התוצאות מתבררת השייכות לקבוצות אלו. באופן זה מוקטנת השפעתן של דעות קדומות, שיפוט מוקדם, הטיית אישור, תוצא הפלצבו ורמזים גופניים. השמה אקראית לקבוצות הביקורת והניסוי הינה חיונית, והמפתח המשייך כל משתתף בניסוי לאחת הקבוצות נשמר על ידי צד שלישי עד גמר הניסוי.

  • האם נערכו מחקרים מדעים בנושא השפעת ג'לטין בבליעה על נשירת שיער מסוגים שונים?

    בשנים 1982-1983 ד"ר מורגנטי (Morganti et al) רופא עור, ממחלקת דרמטלוגיה באוניברסיטה של רומא באיטליה, ערך מחקר קליני – Double blind (כאשר גם הנבדקים וגם החוקרים אינם יודעים מי מהנבדקים שייך לקבוצת הביקורת ומי מקבל את התרופה עצמה, על מנת להפחית השפעות חיצוניות על תוצאות הניסוי) בשימוש דרך הפה של שילוב של 2 גרם ג'לטין עם 0.8 גרם ציסטאין (cysteine) אל מול קבוצת ניסוי שקיבלה פלסבו של עמילן (starch) ובדק את השפעת תוסף התזונה המשולב על בריאות השיער.


    הניסוי נערך לתקופה של כ 3 חודשים ב 40 מתנדבים בגילאי 40-20 שנים. תוצאות המחקר הצביעו על קשר ישיר בין השפעת תוסף התזונה המשולב של ג'לטין-ציסטאין לגבי צמיחת שיער רבה יותר והתרחבות קוטר השערות בצורה משמעותית (18-20).


    בשנת 1986 חוקר נוסף בשם פדובה רופא עור, (Padova et al) ממחלקת עור מאוניברסיטת בולונה שבאיטליה פרסם מאמר לגבי מחקר בנושא השפעת השילוב של ג'לטין-ציסטאין על Seborrheic Alopecia (נשירת שיער המשולבת עם סבוריאה).


    במחקר השתתפו 60 מתנדבים מתוכם 40 נשים ו 20 גברים שאובחנו כסובלים מנשירת שיער המשולבת עם סבוריאה. שילוב הג'לטין-ציסטאין נלקח דרך הפה במתן של 4 כמוסות ליום. סה"כ כל מתנדב קיבל כ 2 גרם ג'לטין ליום ו 0.8 גרם ציסטאין ליום למשך 3 חודשים. תוצאות המחקר הראו שב -30% מהמקרים היתה ירידה משמעותית בסבוריאה (21).


    בשנת 1989 חוקר בשם הרטל ((Hertel et al) רופא עור מגרמניה פרסם מאמר בירחון הדרמטולוגי של גרמניה לגבי 2 מחקרים קלינים שהוא ערך בנושא השפעת מתן דרך הפה בשילוב של ג'לטין, ויטמין A וציסטאין למשך תקופה ארוכה על נשירת שיער מדוללת (Diffuse type alopecia).


    המחקר הראשון נערך בצורת פילוט (Pilot) עם 36 מתנדבים. לאחר מכן נערך מחקר חדש עם 47 מתנדבים בשיטת double blind. הכמויות ליום היו 7 גרם ג'לטין עם 18 אלף יחידות (18,000 IE) של ויטמין A ו 0.7 גרם ציסטאין ליום.

  • תוצאות המחקר הראשון (פילוט) היו:

    ירידה של 8.3% במספר השערות במצב טלוגן (Telogen) לעומת עליה של 11% במספר השערות במצב אנאגן (Anagen) ועליה של 6.9% בהתעבות השיער (Hair density). הרטל מציין שזה הוא שיפור משמעותי בבריאות השיער שנבע כתוצאה מההשפעה של הטיפול המשולב.


    במחקרו השני שנערך בצורת Double blind, התוצאות נמדדו על ידי בדיקת טריכוגרם ( Trichogram ) למטופלים.


    התוצאת היו: ירידה של כ 13.5% במספר השערות במצב טלוגן עבור הקבוצה שקיבלה את הטיפול המשולב בהשוואה לקבוצת הבדיקה. לא נמצאו שינוים בקבוצת הפלסבו במחקר במספר השערות במצב הטלוגן.


    עליה של 8% במספר השיערות במצב אנאגן בקבוצה שקיבלה את הטיפול לעומת ירידה במספר השיערות במצב האנאגן בקבוצת הפלסבו.


     


    הרטל מציין כי לא נמצאו תופעות לוואי במהלך הטיפול המשולב של ג'לטין-ציסטאין-ויטמין A דרך הפה. הרטל מסכם שמתוך המסקנות מהמחקרים שהוא ערך ניתן לשער שיש השפעה חיובית על הטיפול בשילוב דרך הפה של ג'לטין-ציסטאין וויטמין A במינון גבוה על נשירת שיער מדוללת מסוג נשירת שיער מדוללת (22).


    בשנת 1998 ד"ר מורגנטי פרסם מחקר חדש בנושא של שילוב של ג'לטין-ציסטאין ותמצית דקל ננסי שידוע גם בשם saw palmetto על השפעה של רדיקלים חופשיים (Reactive Oxygen Species) וצמיחת שיער בצורת שמפו. המחקר נערך בשיטת Randomized Double Blind במשך 50 שבועות עם 48 מתנדבים בגלאים של 38-21.


    מתוך ה48 מתנדבים 24 היו נשים ו 24 היו גברים אשר אובחנו כסובלים מנשירת שיער תורשתית (Androgentic Alopecia) בדרגות 3 ו 4 על פי המילטון. מתוך ה 48, היו 12 מתנדבים שנטלו בנוסף לשמפו גם שילוב תזונתי מאותו שילוב דרך הפה שניתן בצורה של 4 כמוסות בבליעה ליום.


    תוצאות המחקר הראו שהיתה עליה של 30%-20% בהתעבות השיער עם עליה במספר השיערות של 17%- 27% (p<0.005) בקבוצה שלקחה גם את הטיפול בבליעה והשתמשה גם בשמפו לעומת הקבוצה שהשתמשה רק בשמפו. בקבוצה שלקחה את הטיפול המשולב דרך הפה ובצורת שמפו היתה עליה של 50% בצמיחת השיער וירידה משמעתית כמות הרדיקלים החופשיים (Reactive Oxygen Species) שנבדקו ע"י בדיקות דם (23).

  • אופי הטיפול בג'לטין לטיפול בנשירת שיער:

    ניתן להשתמש בג'לטין טהור בצורת אבקת ג'לטין בערבוב במים או במיץ תפוזים ולשתות או שימוש בבליעה של קפליה קשיחה של ג'לטין טהור.

  • מינונים מוצעים לטיפול בנשירת שיער:

    בשנת 2010 ד"ר זאב פם, רופא עור, הציג בכנס הראשון על מחקרים בשיער של אגודת רופאי העור הישראלית בטכניון בחיפה, את הנסיון הקליני שלו החל משנת 1992, בשימוש בג'לטין דרך הפה במינונים נמוכים:


    לנשירת עונתית בנשים (Telogen Effluvium): מומלץ מתן ג'לטין בבליעה במשך 6-3 חודשים, במינון של 1.5 גרם עד 3.5 גרם ג'לטין ליום.


    בנשירת שיער אנדרוגנטית (Androgenetic Alopecia) בגברים: מומלץ מתן ג'לטין בבליעה במשך כ-12 חודשים לפחות, במינון של 1.5 גרם עד 3.5 גרם ג'לטין ליום.


    לדבריו של ד"ר זאב פם כ-60% מהמטופלים גברים ונשים אשר התמידו בטיפול לאורך זמן, דיווחו על  צמיחת שיער מוגברת והתעבות השיער (24).


     


    בנומבר 2012 הציג ד"ר זאב פם את הרצאה על ניסיונו בטיפול בג'לטין לנשירת שיער במשך 19 שנה באותו הכנס הוצגו המכניזים ודרכי הפעולה, וכן הפעולה ועדויות רפואיות של הג'לטין בטיפול בנשירת שיער בגברים ונשים (27).


    באפריל 2013 – הוצגו בהרצאה לזכרו של ד"ר זאב פם ז"ל "הוכחות מדעיות להשפעה הרפואית של ג'לטין בבליעה על נשירת שיער בנשים ובגברים" – בכנס ה 35 של איגוד העור והמין הישראלי (28).

סיכום:
רופאי עור בכמה מדינות בעולם בדקו וחקרו שנים רבות את נושא הטיפול בג'לטין בבליעה, ופרסמו מחקרים רבים בנושא. הטיפול בג'לטין נותן לשיער, לציפורניים ולעור מראה בריא. הוא אינו מכיל גלוטן או כולסטרול ובעל ערך קלורי נמוך. הטיפול בו אינו דורש מרשם רפואי, והוא נחשב בטוח לשימוש.

משך הטיפול בג'לטין בבליעה בנשירת שיער עונתית או לאחר לידה הוא כ-3–6 חודשים בממוצע במינון של לפחות כ-1.5 גרם ליום באבקה או בקפלייה קשיחה. בנשים הסובלות מנשירת שיער תורשתית (אנדרוגנית) הטיפול הוא במינון של 1.5–3.5 גרם ליום למשך שנה לפחות.

הטיפול בג'לטין בבליעה מיועד גם לנשים וגם לגברים, אך התוצאות הקליניות בגברים מופיעות לאחר זמן ארוך יותר מאשר אצל נשים, מכיוון ששיער הנשים דק יותר, ולכן ההשפעה הקלינית מופיעה אצלן מוקדם יותר.

היתרון הטיפולי בג'לטין בבליעה בנשירת שיער תורשתית בגברים ובנשים הוא בכך שהתוצאות הקליניות מופיעות מוקדם יותר, ולכן היענות המטופלים לטיפול גבוהה יותר. אפשר לשלב טיפול של ג'לטין בבליעה עם מולטי ויטמינים ועם טיפולים אחרים, כולל תרופות, בנשים ובגברים הסובלים מרוב סוגי נשירת השיער.
במטופלים הנוטלים רואקוטן וסובלים מנשירת שיער אפשר לשלב את הטיפול בג'לטין למניעת התופעה.

תצפית קלינית של ד"ר זאב פם על שישה מטופלים, גברים ונשים, הסובלים מהקרחה פתאומית (אלופסיה אראטה), (Alopecia Areata) הראתה שאפשר לשלב טיפול של ג'לטין בבליעה עם הטיפולים המקובלים להקרחה, והתקבל הרושם שהשיער צומח מהר יותר. ההסבר לכך הוא שייתכן שכדי לחדש את מחזור הצמיחה באזור ההקרחה, דרושה אנרגיה זמינה לזקיקי השערות באזורים אלו.

  • References:

    1. Hormonal therapy for female pattern alopecia – http://dermatology-s10.cdlib.org/143/commentary/alopecia/scheinfeld.html

    2. American Academy of Dermatology – http://www.aad.org/media-resources/stats-and-facts/conditions/hair-loss

    3. Dr Nigel Hunt, Associate Professor in Health Psychology, Faculty of Medicine & Health Sciences, University of Nottingham. The Hidden Impact of Hair Loss – http://www.stophairlossnow.co.uk/News/Do-hair-loss-and-heart-break-go-hand-in-hand-101024.html

    4. Food additives – http://www.eufic.org/article/en/page/BARCHIVE/expid/basics-food-additives/

    5. Johnston-Banks FA. 1990. Gelatin. In: Harris P, editor. Food gels. London: Elsevier Applied Science. P 233-289.http://www.estm.ipleiria.pt/files/f1926.1.pdf

    6. The fascinating story of kosher gelatin –http://www.oukosher.org/index.php/common/article/the_fascinating_story_of_kosher_gelatin_or_how_a_product_from_beef_can_be_u

    7. It is stated in the F.D.A. document Code of Federal Regulations Title 21 Chapter 1 Part 170, Subpart A, Section 170.3 n (22) written September 1972 and updated April 1, 2003, (21CFR 170.3) that “Gelatins, including flavored gelatin desserts, and gelatin base salads.” are given G.R.A.S. (Generally Regarded as Safe) status.

    8. http://customcollagen.com/uploads/GRAS_05-12.pdf

    9. 8Gelatin/collagen hydrolysate is a purified protein derived from animal sources. Gelatin/collagen hydrolysate is not considered to be hazardous under Federal Hazard Communications Standard 29 CFR 1910.1200. Gelatin/collagen hydrolysate has received GRAS Status – Generally Recognized As Safe

    10.  

    11. http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2011-title21-vol3/pdf/CFR-2011-title21-vol3.pdf

    12. 9EC (European Commission), 2000. Opinion on Quantitative Risk Assessment on the Use of the Vertebral Column for the production of Gelatin and Tallow. Adopted by the Scientific Steering Committee at its meeting of 13-14 April 2000

    13. http://ec.europa.eu/food/fs/sc/ssc/out80_en.pdf

    14. Rapport, David. The effect of protein split products upon metabolism, J.BIOL.Chem, 73, 299, 1929. From the Department of Physiology, Western Reserve University Medical School, Cleveland.11. Effect of Gelatin On the Vascularity of the Finger. Mulinos, Michael G.; Kadison, Ellen D. Angiology , Volume 16 (4): 170. SAGE – Apr 1, 1965. Effect of Gelatin On the Vascularity of the Finger . http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14269224

    15. Dr. Madach Krisztina, Semmelweis University Department of Anesthesiology and Intensive Therapy, titled: "Volume resuscitations, pros and cons of crystalloids and colloids, indications and pitfalls of transfusion therapy", 2008 – slide 29/33.

    16. Bradfield, R.B., B. Poresky, and A. Corano, Hair Diameter Changes During Protein – Calorie Malnutrition. Proc. Pacific Sci. Congress Tokyo, Japan. (Abst. 1966).

    17. Bradfield, R.B., Changes in Hair Associated with Protein – Caloric Malnutrition. In: Proceedings Colloquims on Protein Deficiencies and Calorie Deficiencies, (Ed. By E.M. Widdowson), Churchills, Ltd. 1967.

    18. Bradfield, R.B., and M.A. Bailey, Hair Root Response to Protein Undernutrition. In: advances in Biology of Skin. Pergamon Press, Inc. New York, 9 , 109 (1969).

    19. Effect of protein supplementation on the Hair of chronically malnourished New Guinean Schoolchildren, L. A. Malcolm. Published in The American Journal of Clinical Nutrition 26: May 1973. DD. 479-481. Printed in U.S.A.

    20. Nutrition and nutritional supplementation: Impact on skin health and beauty Volume 1, Issue 5 September/October 2009 – Dermato-Endocrinology, Pages 271 – 274 – http://dx.doi.org/10.4161/derm.1.5.9706. Authors: Nathalie Piccardi and Patricia Manissier. Email: npiccardi@rd.loreal.com  http://www.landesbioscience.com/journals/dermatoendocrinology/article/9706/

    21.  

    22. Morganti P., Randazzo S.D., Bruno C, (1982) "Effect of gelatin cysteine on hair after a three months treatment“, J. Soc. Cosmet. Chemists 33, 95.

    23. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6189501

    24. Randazzo S.D., Morganti P., titled: "The influence of gelatin cysteine supplementation on the amino acids composition of human hair", accepted for presentation on XVI intern. Congress of Dermatology May 23-28, 1982, Tokyo.

    25. Morganti P., Bruno C. Colelli G (1983) Geltina – cistina. Cheratogenesi e struttura pilifcra Boil, Soc, It. Biol Sper 59:20.

    26. De Padova M.P., Tosti A., Veronesi S. "Gelatin-cystine in seborrheic alopecia". Journal of Applied Cosmetology, 4,55-60, 1986. http://www.mavicosmetics.it/mavi2008_e/seborrhea,-general-hair-loss-and-diet.htmlor http://www.gitri.it/chisiamo/tosti_pubblicazioni.php

    27.  

    28. Titled: “Low dosage retinol and L-cystine combination improve alopecia of the diffuse type, following long-term oral administration”. By Hertel H, Gollnick H, Matthies C, Baumann I, Orfanos CE. Universitats-Hautklinik und Poliklinik, Freien Universitat Berlin. Hautarzt. 1989 Aug;40(8):490-5.

    29. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Low%20dosage%20retinol%20and%20L-cystine%20combination%20improve%20alopecia%20of%20the%20diffuse%20type%2C%20following%20long-term%20oral%20administration

    30. Morganti P., G. Fabrizl. B james, C. Bruno, titled: “Effect of Gelatin-Cystine and serenoa repens extract on free radicals level and hair growth”, Presented at Singapore clinical dermatology 200 – Singapore 18-20 June, 1998.

    31. Dr. Zeev Pam, presented a lecture titled: "Low dosage gelatin based treatments with single dose, daily, for minimum of 3-6 months in female pattern hair loss." Presented at the First International Annual Convention on the advance in hair research of the Israeli Society of Dermatology and Venereology at the Technion, Faculty of medicine, Israel, in June 2010.

    32.  

    33. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3171844/#top26.  Trichology 87th OMICS group Conference 2012, Dr. Zeev Pam, Gelatin & Hair. ISSN: 2161-1076. November 2012 Volume 2 Issue 5.

    34.  

    35. International Conference and Exhibition on Trichology, November 26-28, 2012, Hilton San Antonio Airport. lecture, titled: "Edible Gelatin for Treating Hair loss in Both Men and Women patients for 19 Years In Clinical Practice" by Dr. Zeev Pam.

    36.  

    37. http://www.google.co.il/url?sa=t&rct=j&q&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CDoQFjAC&url=http%3A%2F%2Fomicsgroup.info%2Fscientific-program%2Fdownload-pdf.php%3Ffile%3D2895-Speaker-Pdf-T.pdf&ei=JTrcUIz4LYWL4ATC9YHABA&usg=AFQjCNH234oeHNSGK4Dqh3Hn3qdHJpJK4Q&bvm=bv.1355534169%2Cd.Yms

    38.  

    39. 28. Lecture titled: "Medical evidences of the therapeutic effect of edible gelatin on tellogen effluvium and androgenetic alopecia in both man and woman", presented at the 35th annual congress – Israeli Dermatology Association – in memory of Dr. Zeev Pam.


Share by: