ההשפעה הרפואית של ג'לטין כתוסף תזונה על נשירת שיער בגברים ובנשים
ג'לטין לשיער
ההשפעה הרפואית של ג'לטין כתוסף תזונה על נשירת שיער בגברים ובנשים
ד"ר זאב פם ז"ל, רופא עור מומחה
כפי שהתפרסם בירחון הישראלי לבריאות המשפחה מספר 175,
ההשפעה הרפואית של ג'לטין בבליעה כתוסף תזונה על נשירת שיער בגברים ונשים – סקירה ספרותית וניסיון קליני.
שימוש במוצרים המבוססים על ג'לטין, הוכח במחקרים כיעיל בטלוגן אפלוביום, אלופציה אנדוגנית, והורדת רמת הסבוריאה בקרקפת. בנוסף, יעיל בשימוש בבעיות פיצול ושבירות ציפורניים.
ממחקרים נוספים ידוע, שפרט להשפעתו על שיער וחיזוק הציפורניים, הגלטין משפר גם את לחות העור , ובעל השפעה מטיבה על הזדקנות העור. הגלטין משמש גם לטיפול בבעיות פרקים. עקב ריכוז גבוה של פרולין והידרוקסי פרולין, הנדרשים לבניית הסחוס.
הקדמה:
נשירת שיער עשויה להגרם ממספר גורמים, ביניהם: חוסר איזון הורמונלי, הפרעות בזרימת הדם לזקיקי השיער, מצבי מתח, לאחר לידה, חוסרים תזונתיים, טיפולים קוסמטיים לשיער, מחלות וטיפול תרופתי. מנקודת מבט רפואית, נשירת של עד 100 שיערות ליום נחשבת לטבעית.
האבחון והטיפול בנשירת שיער הוא מורכב, ודורש בדיקה כוללת, מקצועית ומעמיקה ע"י רופא עור. נשירת שיער וביחוד נשירת שיער בנשים, מקבלת התייחסות רבה יותר בעשורים האחרונים ועל כך יעידו מספרם הרב של המחקרים המתפרסמים בכתבי העת השונים. בעבר, התאוריה המרכזית לגורם לנשירת שיער בנשים, היתה שנשירת שיער בנשים בדומה לנשירת שיער בגברים נגרמת בעיקר על ידי הורמון הטסטוסטרון. לאחרונה עדויות מדעיות חדשות בתחום נשירת השיער בנשים הראו, כי לחלק מהנשים אשר אובחנו כבעלות נשירת שיער נשית היתה דווקא רמת טסטוסטרון/הורמונלית תקינה (1).
כמה נפוצה נשירת שיער?
על פי המגזין של האיגוד האמריקאי לרפואת עור ומין, קיימות כ – 30 מליון נשים אשר מאובחנות כסובלות מנשירת שיער גנטית בארה"ב (2). בנוסף בבריטניה מדווח על ידי ד"ר ניג'ל האנט (Dr. Nigel Hunt) מאוניברסיטת נוטינגהם, שכ-15 מיליון מבוגרים, נשים וגברים, סובלים מנשירת שיער, ובנוסף גם גברים וגם נשים מדווחים שהם סובלים מנשירת שיער כלשהי במהלך חייהם (3).
האם יש קשר בין תזונה ובייחוד (חלבונים) פרוטאינים לבין בריאות העור והשיער ?
בשנים 1966-1969 ברטלפילד (Bradfield et. al) פרסם מאמרים בנושא שינוי מהותי במבנה בקוטר השיער ובעליה בשבירות המכנית של השיער אצל ילדים שחיים בהרי האנדים שאובחנו כסובלים מתת-תזונה כרונית ובתסמונות הקליניות של קוושיורקור (Kwashiorkor) ושל מרסמוס (כחשת), (15-13).
ברטלפילד ציין שלאחר השלמת תזונה, שכללה בעיקר פרוטאינים לאותם ילדים. חל שיפור ניכר בחוזק השיער ובהתעבותו. בשנת 1973, פורסם מאמר נוסף בירחון לתזונה קלינית בארה"ב, בנושא השפעת תוספי פרוטאינים על ילדים עם תת-תזונה כרונית, בפפואה גינאה החדשה. שאישרר את הפרסומים של ברטלפליד על הקשר שבין חוסר בפרוטאינים ותת-תזונה לעליה בשבירות השיער והקטנה של קוטר השיער (16).
בשנת 2009, פורסמה סקירה ספרותית בצרפת בנושא השפעתה של תזונה ותוספי מזון על בריאות והיופי של העור, שבו נסקרו 59 מחקרים קלינים בנושא תזונה ובריאות העור החל משנת 2008-1970. בסיכום הסקירה הספרותית צוין שיש קשר ישיר בין השפעת התזונה לגבי בריאות העור (17).
מהו הג'לטין (פרוטאין) ?
ג'לטין הוא קולגן העשוי מחלבון/פרוטאין טהור. ג'לטין מופק בעיקר מעורות ועצמות של בעלי חיים, כגון: בקר, דגים ורגלי עופות. הג'לטין משמש בעיקר כחומר מייצב בתעשיית המזון, בעיקר במוצרים כמו: ג'לי למאכל במגוון טעמים, קצפות, קרמים, יוגורטים ועוד. בנוסף, ג'לטין משמש ליצור כמוסות לתרופות. סימונו של הג'לטין בתעשיית המזון הוא E441.
מה מסמל מספר ?E
מספר E מסמל את האישור של תוסף מזון על ידי הועדה של בטיחות במזון באיחוד האירופאי לאחר שהוא נבדק ונמצא כשיר לשימוש ולאכילה ואינו מזיק (4).
ממה הגלטין מורכב ?
ג'לטין הוא כ 84% עד 99% חלבון/פרוטאין טהור (protein) במשקל יבש (תלוי בסוג ההפקה). ג'לטין טהור הוא מוצק בטמפ' החדר והוא חסר צבע, טעם וריח. הערך הקלורי של ג'לטין טהור הוא כ3.5kcal/g . ג'לטין מורכב מ – 18 חומצות אמינו, ועשיר בעיקר מחומצות האמינו: גליצין, פרולין, הידרוקסי פרולין, אלאנין, ארגנין ועוד. ג'לטין מכיל כ – 9 מתוך 10 מהחומצות האמינו החיוניות לגופנו. חשוב לציין כי ג'לטין לא מכיל את חומצת האמינו טריפטופן (5).
האם ג'לטין נחשב בטוח לשימוש ?
גלטין בעל מספר תקן E441 מהאיחוד האירופאי אשר אישר בשנת 2000 שימוש בגלטין ללא חשש. בנוסף אושר על ידי משרד הבריאות האמריקאי FDA כבר בשנת 2003 וקיבל מעמד של GRAS –
Generally Regarded As Safe (9-7).
סיכום:
רופאי עור בכמה מדינות בעולם בדקו וחקרו שנים רבות את נושא הטיפול בג'לטין בבליעה, ופרסמו מחקרים רבים בנושא. הטיפול בג'לטין נותן לשיער, לציפורניים ולעור מראה בריא. הוא אינו מכיל גלוטן או כולסטרול ובעל ערך קלורי נמוך. הטיפול בו אינו דורש מרשם רפואי, והוא נחשב בטוח לשימוש.
משך הטיפול בג'לטין בבליעה בנשירת שיער עונתית או לאחר לידה הוא כ-3–6 חודשים בממוצע במינון של לפחות כ-1.5 גרם ליום באבקה או בקפלייה קשיחה. בנשים הסובלות מנשירת שיער תורשתית (אנדרוגנית) הטיפול הוא במינון של 1.5–3.5 גרם ליום למשך שנה לפחות.
הטיפול בג'לטין בבליעה מיועד גם לנשים וגם לגברים, אך התוצאות הקליניות בגברים מופיעות לאחר זמן ארוך יותר מאשר אצל נשים, מכיוון ששיער הנשים דק יותר, ולכן ההשפעה הקלינית מופיעה אצלן מוקדם יותר.
היתרון הטיפולי בג'לטין בבליעה בנשירת שיער תורשתית בגברים ובנשים הוא בכך שהתוצאות הקליניות מופיעות מוקדם יותר, ולכן היענות המטופלים לטיפול גבוהה יותר. אפשר לשלב טיפול של ג'לטין בבליעה עם מולטי ויטמינים ועם טיפולים אחרים, כולל תרופות, בנשים ובגברים הסובלים מרוב סוגי נשירת השיער.
במטופלים הנוטלים רואקוטן וסובלים מנשירת שיער אפשר לשלב את הטיפול בג'לטין למניעת התופעה.
תצפית קלינית של ד"ר זאב פם על שישה מטופלים, גברים ונשים, הסובלים מהקרחה פתאומית (אלופסיה אראטה), (Alopecia Areata) הראתה שאפשר לשלב טיפול של ג'לטין בבליעה עם הטיפולים המקובלים להקרחה, והתקבל הרושם שהשיער צומח מהר יותר. ההסבר לכך הוא שייתכן שכדי לחדש את מחזור הצמיחה באזור ההקרחה, דרושה אנרגיה זמינה לזקיקי השערות באזורים אלו.