תפקידם של ויטמינים, מינרלים, ג'לטין ותוספי מזון בטיפול בבעיות ציפורניים

ג'לטין לחיזוק ציפורניים

תפקידם של ויטמינים, מינרלים, ג'לטין ותוספי מזון בטיפול בבעיות ציפורניים, ד"ר זאב פם ז"ל.
דצמבר 2011 December | גיליון מס' 10 .No

ויטמינים, מינרלים ותוספי מזון ידועים כמשפיעים על בריאות הציפורן. הטיפול בתוספי מזון לבריאות הציפורניים שנוי לעתים במחלוקת בין הרפואה הקונבנציונלית לרפואה האלטרנטיבית, כולל הנטורופתיה. בכתבה זו נדון בהשפעת תוספי המזון, המינרלים והוויטמינים על בעיות הציפורניים. 
לכתבה המלאה

מהן הציפורניים? 
ציפורניים הן שכבה קשיחה המגינה על קצות האצבעות הרגישים בכפות הידיים והרגליים. הציפורניים מונחות על המשטח הגבי (דורסלי) של האצבעות מעל גליל האצבע האחרון. כל ציפורן מורכבת מלוחית של קרטין (keratin) נוקשה הנוצר בהדרגה בשורש הציפורן, ומלבד החלק החופשי שבקצה האצבע הציפורן מוקפת בקפלי עור ומכוסה חלקית על ידם. 

מהו קצב הצמיחה של הציפורניים? 
קצב צמיחת הציפורן שונה מעט מאדם לאדם ומושפע מגורמים רבים כגון: מין, גיל, תורשה, מצב תזונה, עונות השנה, מצב הבריאות ונטילת תרופות. (1) הציפורן צומחת בקצב ממוצע של 0.1 מ"מ ליום ושל 3-2 מ"מ בחודש או 1 ס"מ ל-100 ימים. ציפורני הידיים צומחות מהר יותר מאשר ציפורני הרגליים. ציפורני הידיים צומחות באופן מלא בתוך 6-3 חודשים לעומת ציפורני הרגליים שיצמחו באופן מלא בתוך 12-8 חודשים ואף יותר. הציפורן צומחת לאט יותר בחורף ומהר יותר בקיץ. (2) הציפורן צומחת לאט יותר בתינוקות ובזקנים וצומחת מהר יותר בגיל הנעורים. קצב צמיחת הציפורן אינו זהה בין כל האצבעות בידיים, הציפורן שגדלה במהירות הגבוהה ביותר היא ציפורן האמה. (3) הציפורן ביד הדומיננטית צומחת מהר מאשר ביד הלא דומיננטית. (4) חוסר בתנועה של האצבעות (immobility) יכול לגרום לעיכוב בצמיחת הציפורן. (5) 
הציפורן מורכבת בעיקרה מחלבון קשה בשם קרטין, הבנוי מקולגן ומחומצות אמינו. החלק המשני של הציפורן מורכב מפחמן, חנקן וגופרית. (6) 


מהן הסיבות לבעיות בציפורניים? 
* מגע עם מים וחומרי ניקוי. 
* מחלות עור שונות, כגון פטרת, פסוריאזיס ועוד. 
* הפרעה בזרימת הדם לאצבעות. 
* מחסור במינרלים, בוויטמינים ובתוספי מזון. 
* מחלות סיסטמיות הפוגעות בציפורניים ובכלי הדם. 
* טיפול לקוי בציפורניים וטראומה מקומית. 
גורמים אלה ואחרים עלולים לתרום למראה לא אסתטי של הציפורניים, כמו גם לפיצול, לסדקים, להגברת שבירות הציפורניים ולהחלשת מרכיב הקרטין בהן. בשנת 1948 קיבלה מטופלת בדלקת פרקים ראומטית ג'לטין במתן אוראלי במטרה לשפר חולשת שרירים שהתלוותה למחלה. במקביל סבלה אותה מטופלת במשך שנים מציפורניים שבירות. בתום טיפול של 3 חודשים בג'לטין, הפכו ציפורניה לבריאות במראה ובמבנה. (7) 
בעקבות מקרה זה פורסמו תיאורים של 12 מטופלים - 11 נשים וגבר אחד - אשר סבלו מבעיות ציפורניים במשך 15-1 שנים ולא סבלו מבעיות תזונה מיוחדות. ניסיונות טיפול שונים בבעיות הציפורניים שלהם לא הועילו. 
כל המטופלים קיבלו 7 גר' ג'לטין מומס במים או במיץ פעם אחת ביום. ב-10 מהמטופלים נעלמו הנקודות הלבנות בציפורניים, והציפורניים חזרו למראן התקין תוך 13 שבועות. אצל אחדים חל שיפור בצמיחת השיער. שני מטופלים לא הגיבו, אבל לא ברור אם נטלו את הג'לטין באופן סדיר. אצל מטופל אחד, בעל פסוריאזיס ואריטריטיס, השתפרו הציפורניים באופן משמעותי לאחד חודשיים של טיפול בג'לטין. ציפורניה של מטופלת אחרת, שסבלה משינויים פסורזיאפורמיים בציפורניים, הבריאו בתוך 3 חודשים שבהם טופלה בג'לטין. מאז פורסמו כמה תיאורי מקרים של השפעה טובה של ג'לטין בטיפול בסינדרום הציפורניים השבירות. 
בשנת 1968 פורסם מאמר בגרמנית (8) המתאר מחקר שבו טופלו 15 גברים ונשים שסבלו מפטרת הציפורניים בגריפולין, וחלקם - גם בג'לטין. התוצאות הראו שהמטופלים אשר קיבלו ג'לטין במסגרת הטיפול התרופתי לפטרת החלימו מהר יותר, נדרשו למנת תרופה קטנה יותר, והתוצאה הסופית של מראה הציפורן הייתה טובה יותר. מחבר המאמר טען שהתרופה עשויה לרפא את הפטרת, אך לא להגביר את קצב צמיחת הציפורן. לעומת זאת, שילוב ג'לטין עם תרופה משפיע גם על קצב צמיחת הציפורן ולכן הריפוי מהיר יותר. 

טיפול בג'לטין בבעיות ציפורניים
ג'לטין מופק מקולגן, המצוי בעצמות ובעור של בעלי חיים. הוא מכיל כ-90% חלבון וכ-2% מינרלים וסידן. ג'לטין אינו מכיל חומרים משמרים או חומרי צבע, הוא בעל ערך קלורי נמוך ונטול כולסטרול. בתעשיית המזון משתמשים כבר שנים רבות בג'לטין לייצור סוכריות גומי, מרשמלו, קינוחים, יוגורטים דלי שומן ועוד. 
ג'לטין נחשב למקור טוב ובטוח לחלבונים. אף שאינו מכיל את החומצה האמינית טריפטופן יש בו כ-18 חומצות אמינו: גליצין, פרולין, הידרוקסי פרולין, ליזין ועוד. במחקרים שונים הוכח כי הג'לטין משפר את כושר הספיגה של חלבונים אחרים ממקור חי וגם ממקור צמחי. (9) 


סיכום 
שינויים בציפורניים עלולים להיגרם מחסר תזונתי או ממחלות רקע. סינדרום הציפורניים השבירות יכול להיות תוצאה של חסר בברזל, באבץ, במינרלים, ביסודות קורט, או תוצר של בעיות בבלוטת התריס, הפרעה בתפקודי כבד ובעיות וסקולריות המשפיעות על האצבעות. בניגוד למקובל, לסידן אין השפעה מיוחדת בטיפול בבעיות ציפורניים מכיוון שהוא מהווה 2% בלבד ממרכיבי הציפורן.. בניגוד למיתוסים רבים הרווחים בנושא בריאות הציפורניים מחקרים מראים שלביוטין, סיליקה, ג'לטין וחומצות אמינו המכילות גופרית היו ההשפעה הטובה ביותר על בריאות הציפורניים. לפי הצורך אפשר גם לשלב בין המרכיבים. במצבים שונים של חסר בערכים תזונתיים או מחלות יש לאבחן ולטפל בגורם היסודי. 
לגבי הטיפול בוויטמינים, במינרלים וביסודות קורט - הדעות בספרות חלוקות, והדבר תלוי במצבו התזונתי והרפואי של המטופל. 
מניסיוני במשך כ-18 שנים בעבודה במרפאה, שכללה מתן ג'לטין למטופלים רבים, נראה כי די בדרך כלל במינון של 3-1.5 גר' ג'לטין ביום לבלימת נשירת שיער ולשיפור מצב הציפורניים. מנה זו אפשר לתת בקלות וללא בעיות מיוחדות מבחינת היענות המטופלים. 
REFERENCES
1) Hamilton, J.B., Terada, H. & Mestler, G. E. Studies of growth throughout the life span in Japanese; growth and size of nails and their relationship to age, sex, heredity and other factors. Journal of Gerontology, 1955, 10,401. 
2) Baran, R. Mail growth direction revisited. Why do nails grow out instead of up? - Journal of the American Academy of Dermatology 1981, 4 (1), 78. 
3) Bean, W. B. nail growth 30 years of observation. Archives of internal Medicine, 1974, 134, 479. 
4) Griffiths, W. A & Reshad, H. Hair and nail growth: an investigation of the role of the left and right handedness. Clinical and Experimental Dermatology, 1983, 8 (2), 129. 
5) Dawber, R. The effect of immobilization on fingernail growth. Clinical and Experimental Dermatology, 1981, 6(5), 533. 
6) "What Are Fingernails Made Of? " Sophisticated Edge. N.p., n.d. Web. January 8, 2012. http://www.sophisticatededge.com/what-are-fingernails-made-of.html. 
7) The Effect of Gelatin on Fragile Finger Nails by Terence Lloyd Tyson MD, The Journal of Investigative Dermatology (1950) 14, 323–325; doi:10.1038/jid.1950.4. 
8) Gelatin therapy in onychomycoses, by Jank M. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4235220. Published in German language in Wien Med Wochenschr. 1968 Feb 24;118(8):154-6. 
9) EC (European Commission), 2001. Opinion on the questions submitted by EC services following a request of 4 December 2000 by the EU Council of Agricultural Ministers regarding the safety with regard to BSE of certain bovine tissues and certain animal-derived products. Opinion of the Scientific Steering Committee adopted on 12 January 2001. 

Share by: