טאורין והתקרחות הקשורה ללחץ: פתרון מבטיח לנשירת שיער

טאורין והתקרחות הקשורה ללחץ: פתרון מבטיח לנשירת שיער


נשירת שיער היא בעיה נפוצה המשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם, וגורמת למצוקה ולפגיעה בדימוי העצמי. אף על פי שנשירת שיער עלולה להתרחש עקב סיבות שונות, כגון גנטיקה, חוסר איזון הורמונלי והזדקנות, הפך הלחץ לגורם תורם משמעותי בשנים האחרונות. כתוצאה מכך, חוקרים חקרו טיפולים פוטנציאליים למאבק בנשירת שיער הקשורה ללחץ, ומועמד מבטיח אחד הוא טאורין. נמצא כי חומצת אמינו חיונית שאינה חלבונית זו ממלאת תפקיד מכריע בשימור זקיק השיער האנושי והפחתת הלחץ, מה שהופך אותה לפתרון פוטנציאלי לנשירת שיער.


טאורין: חומצת אמינו חיונית שאינה חלבונית:

טאורין היא חומצת אמינו חיונית שאינה חלבונית המצויה ברקמות ואיברים שונים ברחבי גוף האדם. היא ממלאת תפקיד חיוני בתהליכים פיזיולוגיים מרובים, כגון קישור חומצות מרה, איזון אוסמוטי של תאים, נוגד חמצון ונוירוטרנסמיסיה. טאורין מצוי בשפע במיוחד במוח, בלב, ברשתית וברקמות השריר.

גוף האדם יכול לסנתז טאורין, אך ניתן גם להשיגו ממקורות תזונתיים כגון בשר, דגים ומוצרי חלב. תוספי טאורין נקשרו למספר יתרונות בריאותיים, כולל שיפור תפקוד הלב וכלי הדם, הפחתת דלקת ושיפור ביצועי האימון. בשנים האחרונות, המחקר החל לשפוך אור גם על תפקידו הפוטנציאלי של טאורין בבריאות השיער ויכולתו למנוע נשירת שיער.

תפקיד הטאורין בשימור זקיק השיער האנושי זקיק השערה הוא מבנה קריטי הממוקם בבסיס זקיק השערה, האחראי על ייצור סיב השערה. זהו אחד המקומות הפעילים ביותר בגוף, והוא המקור לכל התאים בזקיק. זקיקי השיער יציבים מאוד, וזקיקים מבודדים ממשיכים לייצר סיבים נורמליים של שיער כאשר הם גדלים בתקשורת מוגדרת.

מחקר שנערך לאחרונה חקר את תפקיד הטאורין בשימור זקיק השערה האנושי. כאשר זקיקי שיער אנושיים מבודדים טופחו במבחנה בנוכחות טאורין, שיעור ההישרדות שלהם השתפר, מה שמרמז מאוד שטאורין עשוי למלא תפקיד בשימור זקיק השערה האנושי כאוסמוליט או מווסת חילוף חומרים של ציסטאין ו/או סידן (קולין ואח', 2006). ממצא זה מצביע על כך שטאורין עשוי לעזור לתאי שורש השיער לשמור על תקינותם על ידי הקלה על עקה כימית (קים, צ'אנג ולי, 2013).


ההשפעות של טאורין להפחתת מתח והשלכותיהן על נשירת שיער

מתח הוא גורם ידוע שתורם לנשירת שיער, כאשר מחקרים רבים מקשרים מתח לצורות שונות של התקרחות, כולל טלוגן אפלוביום, אלופציה אראטה והתקרחות אנדרוגנית. במצב של מתח, הגוף משחרר קורטיזול, הורמון שיכול לשבש את מחזור צמיחת השיער ולהוביל לנשירת שיער. כתוצאה מכך, מציאת דרכים להפחתת מתח היא קריטית למניעת נשירת שיער.

נמצא שטאורין מפחית מתח, מה שהופך אותו לפתרון פוטנציאלי לנשירת שיער הקשורה ללחץ. במחקר שנערך על תולעי תיל, נמצא שטאורין עוזר לתולעים להתאושש ביעילות רבה יותר מההשפעה השלילית של מתח (קים, צ'אנג ולי, 2013). ממצא זה מרמז שטאורין עשוי להיות בעל השפעה חזקה נגד התקרחות, במיוחד נגד נשירת שיער הנגרמת על ידי עקה כימית.

השוואת טאורין לתכשירים אחרים נגד התקרחות הקיימים בשוק קיימים מספר סוכני אנטי-אלופציה זמינים מסחרית, כגון מינוקסידיל, פינאסטריד ואסטרסין-B, אשר שימשו לטיפול בהתקרחות. עם זאת, מחקרים אחרונים מציעים שטאורין עשוי להיות יעיל יותר מטיפולים אלה במניעת נשירת שיער הנגרמת מלחץ (קולין ואח', 2006; קים, צ'אנג ולי, 2013).

במחקר שבדק את יעילות הטאורין בהשוואה לאסטרסין-B ופינאסטריד, נמצא שטאורין עוזר לתולעים להתאושש ביתר יעילות מההשפעה השלילית של לחץ, מה שמרמז שטאורין עשוי להשפיע מאוד נגד נשירת שיער בשילוב עם סוכני אנטי-אלופציה אחרים הזמינים מסחרית (קים, צ'אנג ולי, 2013). ממצא זה מצביע על כך שטאורין עשוי להציע אלטרנטיבה מבטיחה או טיפול משלים לנשירת שיער, במיוחד לאלופציה הקשורה ללחץ.

השלכות נרחבות יותר של טאורין לבריאות השיער.


בנוסף לתפקידו הפוטנציאלי במניעת נשירת שיער, לטאורין עשויות להיות גם השלכות נרחבות יותר לבריאות השיער. לדוגמה, ידוע שטאורין ממלא תפקיד בתהליכים פיזיולוגיים שונים החיוניים לבריאות הכללית של השיער, כגון אוסמורגולציה תאית ונוגד חמצון. על ידי שמירה על האיזון האופטימלי של תהליכים אלה, טאורין עשוי לעזור לקדם צמיחת שיער בריאה יותר ולשפר את איכות השיער.

יתר על כן, תוספי טאורין עשויים להציע יתרונות נוספים לבריאות השיער. לדוגמה, מחקרים הראו שטאורין יכול להגביר את ריכוז חומצות האמינו המכילות גופרית בגוף, כגון ציסטאין ומתיונין, שהם מרכיבים קריטיים של קרטין השיער (צ'אולה, 2018; קילב ופוקודה, 2017). על ידי הגברת הזמינות של חומצות אמינו חיוניות אלה, טאורין עשוי לתרום לסיבים חזקים ועמידים יותר של השיער.


סיכום טאורין, חומצת אמינו חיונית שאינה חלבונית, במיוחד התקרחות הקשורה ללחץ. מחקרים הראו שטאורין עשוי לעזור לשמר את זקיק השיער האנושי ולהפחית את הלחץ, מה שהופך אותו לאלטרנטיבה אפשרית או לטיפול משלים לנשירת שיער. בנוסף, ההשלכות הרחבות יותר של טאורין על בריאות השיער, כגון תפקידו באוסמורגולציה התאית ונוגד החמצון, מרמזות שטאורין עשוי להציע יתרונות נוספים לבריאות השיער הכללית.


בעוד שהמחקר הקיים מספק תובנות יקרות ערך לגבי הפוטנציאל של טאורין כטיפול לנשירת שיער, נדרשים מחקרים נוספים כדי להבין במלואם את המנגנונים שלו ולמטב את השימוש בו בהגדרות הקליניות. כיווני מחקר עתידיים עשויים לכלול חקירת המינון והמשך האופטימליים של תוספי טאורין, חקירת ההשפעות הסינרגטיות של שילוב טאורין עם תכשירים אחרים נגד התקרחות ובדיקת הבטיחות והיעילות לטווח הארוך של טאורין למניעת נשירת שיער. עם המשך המחקר והפיתוח, טאורין עשוי להפוך לחלק בלתי נפרד מאסטרטגיות לטיפול בנשירת שיער, ולהציע תקווה למי שמתמודדים עם נשירת שיער.


 הפניות:

Chawla, S. (2018). Taurine – a wonder molecule. European Journal of Biomedical and Pharmaceutical Sciences, 5(2), 452-458.

Collin, C., Gautier, B., Gaillard, O., Hallegot, P., Chanut, J. C., & Le Plenier, S. (2006). Protective effects of taurine on human hair follicle grown in vitro. International Journal of Cosmetic Science, 28(3), 191-200.

Kim, S., Chang, I., & Lee, Y. (2013). Simulative evaluation of taurine against alopecia caused by stress in Caenorhabditis elegans. Advances in Experimental Medicine and Biology, 776, 299-314.

Kilb, W., & Fukuda, A. (2017). Taurine as an essential neuromodulator during perinatal cortical development. Frontiers in Cellular Neuroscience, 11, 244.


כנסו לעמוד הבית למידע נוסף על טיפולים בנשירת שיער



Share by: